Treningsløp fra Risvann 3. september

Postet av Birkenes Idrettslag den 30. Aug 2024


Tirsdag 3. september blir det treningsløp fra Risvann, start fra kl. 17.30 - 18.00

Arrangør Trygve kan love et variert løypetilbud og et nyrevidert kart.

Merka fra innkjøringa på Øvre Birkeland.

Velkommen til treningsløp i spennende løyper og terreng!



Historisk KM-gull til Birkenes!

Postet av Birkenes Idrettslag den 29. Aug 2024

Søndag 25. august ble årets kretsmesterskap i stafettorientering arrangert i Furulunden i Mandal. Det ble en fartsfylt og spennende stafett hvor Birkenesgutta mer enn oppfylte forventningene.

Raske løyper med vriene gaflinger

Flatt og stifylt terreng med enkelte koller karakteriserer Furulunden. Dette stiller store krav til å holde retningen samtidig som farten må være høy. I stafetter brukes såkalt gafling. Klubbene kan ha litt ulike poster på de ulike etapper, men til slutt har alle lag løpt helt likt. Dette gjør det lite lønnsomt å bare henge på andre løpere, da kan det lett gå galt. Arrangørene, Søgne og Songdalen o-klubb, hadde lagd gaflinger som lett kunne føre til disk viss ikke løpene var sikre på å være på rett post.

Full fart fra Birkenesgutta

I fjor fikk Birkenes en flott sølvmedalje i stafetten, til da tidenes beste stafettinnsats i seniorklassen. Bare Kristian Birkeland var igjen på laget fra fjoråret. Dette dempa ikke optimismen før årets stafett. Kristian løp et trygt og godt løp på 1. etappe og kunne sende Lars Birkenes ut som 4. mann. Han fortsatte med et godt løp og kunne sende Ørjan Svaland Aas ut som 2. mann, snaut 50 sekunder bak Grane fra Arendal som var i tet. Ørjan ga bånn gass og etter et par poster var Graneløperen tatt igjen. Med sikker orientering hele veien kunne Ørjan sikre seieren etter å ha vært gjennom alle 14 postene i løypa, med Grane hakk i hæl. Dette var Birkenes sin første gullmedalje i seniorstafetten noen gang!   Alle var nøye med å sjekke at de hele tida var på rett post og hadde stor fart, noe som var nøkkelen til suksessen. Lars Birkenes kunne dermed også innkassere den 2, gullmedaljen på to dager.

Flere medaljer

Birkenes hadde flere lag med.  I jenteklassen prøvde søstrene Emilia og Ingvild Flaa Agerbo seg som stafettløpere for første gang. De kom seg trygt til mål og kunne reise hjem med bronsemedalje. 

Blant seniorjentene løp Una Glende Janson første etappe og vekslet som nummer 2. Siri Bjorvand og Anne Kari Birkeland løp 2. og 3. etappe. Laget kapret til slutt bronsemedaljen.

Andrelaget i seniorklassen fikk til slutt 7. plass. Etter to etapper med Espen Birkenes og Åsulv Birkeland Stormoen lå de høyere oppe, men med Bjørn Stormoen på siste etappe falt laget naturlig nok mange plasser.



H17-løypa



Blaut og vellykka kretsmesterskap

Postet av Birkenes Idrettslag den 29. Aug 2024

Som et ledd i idrettslagets 100-årsmarkering arrangerte orienteringsgruppa kretsmesterskap i mellomdistanseorientering med stadion i idrettsparken lørdag 24. august. Det ble et blaut, men vellykka arrangement som høsta mange godord fra deltakerne.

Utfordrende løype og terreng

Mellomdistanseorientering skal være løp med relativt mange poster, stadig skifte av retning og enkelte strekk med veivalgsmuligheter. Løperne skal testes ut i mange ulike orienteringsferdigheter.  Terrenget nord for høydebassenget i Tømmeråsen egner seg ypperlig til dette. Et terreng som er splitta opp med mange koller og søkk gir mange muligheter. Start var ved høydebassenget og på vei til mål krysset løperne Herefossveien før de nådde mål i Birkenesparken.

Løp med tilbud til alle

I orientering er det et mål at det skal være et tilbud til alle i alle aldersklasser. Ferske nybegynnere i førskolealder, topptrente eliteløpere og veteraner som har passert 80 år skal ha et tilbud. Arrangørene hadde hele 31 klasser fordelt på 10 løyper med ulik lengde og vanskelighetsgrad å holde styr på. Planlegging av løyper og traséer har pågått gjennom hele sommeren og sekretariatet hadde full kontroll.

God lokal innsats

Selv om mange fra klubben var engasjert i arrangementet var det flere som fikk prøve seg i løypa.  

Lars Birkenes, førsteårsjunior, kunne klatre helt til topps på seierspallen i juniorklassen. Han gjennomførte et godt løp uten noen stor bom.  Simen Nygård fikk sølvmedalje i H13-14-årsklassen. Et litt stort tidstap på et par poster kostet han nok gullmedaljen.

I damenes seniorklasse gikk ikke uventa seieren til grossist i NM- og VM medaljer Marianne Andersen fra Kristiansand. Nummer 2 ble tidligere VM-løper for Canada Sandy Hott. Tredjeplass på pallen gikk imidlertid til Birkenes med Una Glende Janson etter en trygg orientering.

Positive tilbakemeldinger fra løperne

En gjennomgående regnfull dag skapte utfordringer for arrangørene. Et utendørs arrangement med mye elektronikk og garderobe i det fri må kunne takles.  Her ble det gjort en ekstra innsats for å gjøre forholdene så gode som mulig. Det ble satt opp ekstra med store telt slik at klubber som sjøl ikke hadde med kunne sikres forholdsvis tørr skifteplass. Det var også muligheter for en varm dusj etterpå, noe o-løpere ikke er bortskjemte med. Et velassortert kiosktilbud skapte ekstra trivsel.

O-gruppa fikk også mange godord for løypene. Løypelegger hadde truffet godt med vanskelighetsgrad, veivalgsmuligheter og stipulert vinnertid. O-gruppa kunne se tilbake på noen hektiske timer som ga både løpere og arrangører en god orienteringsopplevelse.

Resultater




Treningsløp tirsdag 27. august

Postet av Birkenes Idrettslag den 26. Aug 2024


Treningsløpet tirsdag 27. august blir fra høydebassenget i Lille Tømmeråsen

Vi gjenbruker poster fra KM i nye løypevarianter.

Det tilbys følgende løyper:

Nybegynner  

C-løype

B-løype 

A-mellom

A-lang

Start fra kl. 17.30  - 18.00

Arrangør: Bjørn Stormoen, Birkenes IL, orienteringsgruppa.

Vi sees!


Bjørn




Digitalt O-Kurs

Postet av Birkenes Idrettslag den 20. Aug 2024

Orienteringsforbundet har utgitt sitt nye, digitale introduksjonskurs i kart og kompass, du finner det her:

https://www.o-skolen.no/introkurs/ 

Vi har også lagt det til på vår webside, se egen knapp i høyre hjørne!

Kursert er åpent for alle, og NOF sier følgende:  

Bruk gjerne kurset i forbindelse med treninger, nybegynnerkurs, aktivitetsdager, turO. WOW, skolesamarbeid ol. Det egner seg like godt på mobil som på PC eller nettbrett.

 

Benytt gjerne hele eller deler av følgende tekst når kurset skal beskrives:

  • Ved å gjennomføre dette kurset får du en grundig innføring i bruk av kart og kompass.
  • Introduksjonskurset inneholder mange karteksempler, flyfoto, animasjoner, illustrasjoner, aktivitetstips og ikke minst kviss der du kan vinne gullmedaljer!
  • Lær det du trenger for å bli skikkelig god med kart og kompass. Jo flinkere du blir, desto morsommere er orientering!
  • Kurset passer for nybegynnere i alle aldre.
  • Det vil også være nyttig for deg som kan en del om orientering fra før, men som ønsker gode råd og tips for å styrke dine kunnskaper om kart og kompass.


Birkelandsdagene

Postet av Birkenes Idrettslag den 18. Aug 2024

Ingvild og Emilia Flaa Agerbo

For en kjempehyggelig dag!

På Tobias jorde første dagen av Birkelandsdagene så hadde O-gruppa aktiviterer for både store og små, selv om det nok var mest små som deltok.

Det var Ingvild og Emilia Flaa  Agerbo som insturerte og gjennomførte hele opplegget, med litt hjelp av sin gode veninne Kamomilla Kverneland, så gjorde de det med glans.

Vi hadde en supersprintløype, hvor det var om å gjøre å stemple raskest på en ferdig oppsatt løype, her hadde Brage Glende Stormoen og Magnus stor kappestrid og begge havnet på 22 sek.

Den som nok var blandt de som hadde flest løp var Johan Flaa Buene som var tidlig ute med å få noen runder før vi startet. 

Johan Flaa Buene

Felles for alle som deltok, var at de også deltok på Tobiassprinten, som var en enkel O-løype med bukker, poster og eget O-kart, noe som var et kjempepopulært tilbud. Det var spesielt gøy å finne posten på "elgen" midt i mellom pølser, nips og alt det andre som ble tilbudt.

Det var ca. 70 stykker som deltok, noe vi var bveldig godt fornøyd med.

Takk alle som kom!

Mvh

O-gruppa
















August - full fart!

Postet av Birkenes Idrettslag den 4. Aug 2024

SG 2024

Hei alle sammen!

Nå drar det seg mot den andre halvdel av O-sesongen. Vi har nå avviklet 5 Sommersprintcup løp, noe som har vært en suksess. Vi er kommet til august, og august er en hektisk måned for de fleste.

Jeg vil derfor ta en liten gjennomgang av det som står foran oss den første perioden.

16.8 Birkelandsdager (fredag)

O-gruppa skal stille med tilsvarende arrangement som vi hadde i fjor, på Tobias jorde. Det begynner med rigging ca. kl. 13 og varer fra 14-18.00. 

Her trenger jeg hjelp fra to stykker ( helst ungdommer) til gjennomføring. Kart og opplegg har jeg laget klart, noe forberdinger fra i fjor.

24.8 KM Mellomdistanse (lørdag)

Vi skal arrangere kretsmesterskap i mellomdistanse i Birkenesparken (Øvre Birkeland). Her ønsker vi at alle som deltar i KM klasser skal få løpe, men vi må ha hjelp til flere oppgaver:

1. Bygge opp starten og avvikle den, 2 personer

2. Bemanne, "fylle" kiosken og avvikle småtroll, 2 personer ( alle i klubben må bidra med innhold)

3. Rigge opp samlingsplass, 1-2 personer

4. Løpsekretariat, vi trenger en til å ta etteranmeldinger og endringer på løpsdagen i samarbeid med "målsjef"

18.9 Agderkarusellen (onsdag)

Familien Aas har tatt lead på den. Men de vil trenge hjelp til gjennomføringen, start, kiosk,mål mv. Ta kontakt med Steinar Aas nær det nærmer seg.

Vi er alle godt fornøyde med det tilbudet som O-gruppa får til. Men for at vi skal kunne opprettholde det så er det en ting som letter alt arbeidet. 

Det er at de som kan/ønsker å bidra melder seg så tidlig som mulig, da blir det det en enklere jobb for alle.

Hjertesukket er vel engentlig slik: Vi som har den totale ansvaret og de som har hovedfunksjonsansvar vet hva som skal til, men hvis vi i tillegg skal ringe/maile/gå på døra for å skaffe funksjonærer så blir oppgaven mer en dobbel så tung. Dette er skrevet om må tolkes i beste mening for at vi skal kunne holde på litt lengre.......

SG 2025 ( 4-7.juli )

Nå er planleggingen her godt i gang, og som de fleste vet så skal jeg lede hovedkomiteen. Birkenes IL har ansvaret for starten, her har vi forespurt noen og avventer svar i løpet av kort tid. Hvis det er noen som ønsker å være med i planleggingen så bare si ifra. Når det kommer til gjennomføringen så forventer jeg at vi stiller med nok resurser. Dette er en viktig læring og en viktig inntekskilde for oss. Pr.dd er det booket helt fullt på campingplassene til O-løpere, så her blir det trøkk!

PS. Treningsløpene starter også opp rette etter skolestart, mer informasjon om det kommer snart!

Ta gjerne kontakt med meg på: sveinroar.jonsmyr@gmail.com / 95731771

God søndag videre!

Mvh

Svein Roar



Sommersprintcup løp 5

Postet av Birkenes Idrettslag den 1. Aug 2024

Haldir, mamma og Elbjørg

Hei på dere!

Nå er dette de siste skribleriene fra meg om denne rariteten Sommersprintcup løp! 

Hva skal man si, jo jeg tenker at den kan oppsummeres med et bilde av familien Colbjørnsen Conrad. Disse flotte representantene for O-sporten kommer helt fra Lillehammer OK for å løpe i Birkenesparken. En ting er å være på ferie, men de tar turen fra Vegårshei til Birkeland nesten hver onsdag i hele sommer. Det står det repekt av ( lurer på om de har noen aner på Birkeland?). 

Løypelegger og løpsleder denne gangen var Svein Roar, og målet som dere husker fra tidligere blogger, var å få vinnertiden ned på de stipulerte vinnertidene et sprintløp skal ha i A/B lang løype. Denne gangen ble han reddet av en superløper fra Halden OK, Anders Felde Olaussen med tiden 15.41.

Hva så med det siste løpet, jo hele 40 deltagere kom,løp, spiste vafler og vant over seg selv!

Vinner i H A/B Lang ble: Anders Felde Olaussen, Halden OK med tiden 15.41. Tett bak fikk vi Emil Nygård fra Birkenes IL med tiden 16.27.

Vinner D A/B lang ble: Marianne Andersen, KOK med tiden 18.40, foran Aurora Fossøy, Halden OK med tiden 22.47

Vinner D A/B Kort ble: Mette Javenes Flaa, Birkenes IL med tiden 25.20

Vinner H A/B kort ble: Erling Strand, Bergen TF med tiden 26.46.

Kan man oppsummere årets sommersprintcup løp?

- "Jeg har jo løpt her i flere år, men bommet igjen gitt!, sa .....

- " Brikka mi virket ikke i fjor heller, merkelig at den ikke virker i år" , sa ......

- " Du jeg kan desverre ikke komme neste uke, må på ferie med .....", sa.....

- " Vi melder oss på til neste år også", sa....

- " Jeg er for syk til å stille, men boller og saft med barnebarn kan jeg klare", sa ....

Så til det arrangementmessige:

- Ingen ble skrent av "elgen"

- Birkenesingene har akseptert postflagg på de mest spesielle detaljer

- Når skiltet " Sykkelritt pågår" kommer opp, så betyr det "respekt" på Birkeland, Dag Erik Pedersen RIP

- Det har aldri vært fjernet et postflagg i noe løp, takk til gjengen som ellers driver litt småherværk

- I år fant Lillesandsposten frem til oss, hurra!

Aha, dere trodde den gamle mannen hadde glemt " Sammelagt konkuurransen", med løpstid, alderskorreksjoner og selvfølgelig mange deltagelser så ble vinneren av den:

D lang: 

Sandy Hott, KOK med 97 poeng, foran Siri Økstad, Oddsersjaa SSK (82 poeng) og Christine Mikkelsen, IK Grane Arendal Orientering med 73 poeng.

D Kort:

Mette Javenes Flaa, Birkenes IL med 97 poeng, foran Signe Heivoll (86 poeng), og Therese Nilsen, IL Imås med 69 poeng.

H Lang:

Kasper Hott, KOK med 88 poeng, foran Kristian Birkeland, Birkenes IL (81 poeng) og John Hansen, KOK med 71 poeng.

H Kort:

Erling Strand, Bergen TF med 96 poeng, foran Bjørn A. Schou, OK Sør  (65 poeng) og Haldir Colbjørnsen Conrad, Lillehammer OK  med 45 poeng.

U-N: Alle er vinnere, men Einar og Maja hadde tre løp

Litt stitistikk:

- mellom 40 og 70 deltagere på alle løp

- 140 unike navn

- Ca. 30 forskjellige klubber

Ja, jeg tenker det var nok fra meg i denne juli måneden. Nå ble det jaggu august også, da er det bare å melde seg på KM Mellom den 24.8 ( lenke )

Takk til alle fra Birkenes IL som bidro til å dra dette i land.

Mvh

Svein Roar